Kalendar

Zanima vas kada ćemo izlagati radove vašeg omiljenog umjetnika ili umjetnice? Jednostavno provjerite u našem kalendaru. 

Izbornik
 • O LAUBI

  Lauba je mjesto doživljaja, učenja, zabave i društvene interakcije. Dođite da vam ispričamo priču o suvremenoj umjetnosti na naš način.

 • DANAS U
  LAUBI

  Informirajte se o trenutnim događajima i o svemu što ćete u Kući Lauba uskoro moći vidjeti i doživjeti.

 • RENT

  Želite li promijeniti radno okruženje?

 • KALENDAR

  Zanima vas kada ćemo izlagati radove vašeg omiljenog umjetnika ili umjetnice? Jednostavno provjerite u našem kalendaru. 

 • NOVA KUĆA

  Jahaonica austrougarske vojske svoj stoti rođendan dočekuje transformirana u kuću suvremene umjetnosti.

 • ZBIRKA
  FILIP
  TRADE

  Otkrijte Zbirku Filip Trade, upoznajte se s našim umjetnicima i njihovim radovima.

 • ČLANOVI

  Postanite član Laube i iskoristite brojne pogodnosti tijekom cijele godine.

 • VODSTVA

  Rezervirajte vodstvo iz naše ponude i iskoristite vaš posjet na najbolji način. 

 • WEBSHOP

  Uskoro stiže...

 • BISTRO

 • VOLONTIRAJ

  Pridruži se programu volontiranja Laube i stekni praktična iskustva, razmjeni znanja i umreži se sa studentima i studenticama srodnih struka.  

 • PRESS

  Novinar/ka ste? Registrirajte se u prostor rezerviran za press i preuzmite datoteke pripremljene samo za vas.

Aljoša Rebolj / ISKLESANO VRIJEME / Kazališni opus Tomaža Pandura u Hrvatskoj


Udruga djelovanja u kulturi Arterarij i Lauba - Kuća za ljude i umjetnost imaju čast najaviti izložbu fotografija


ALJOŠA REBOLJ
/ ISKLESANO VRIJEME


KAZALIŠNI OPUS TOMAŽA PANDURA U HRVATSKOJ
Lauba, 22. - 25. svibnja 2017.


Otvorenje izložbe zakazano je za 22. svibnja u 20 sati a biti će otvorena za posjetitelje do 25. svibnja. 


Tomaž Pandur bio je jedan od najznačajnijih suvremenih kazališnih redatelja koji je svojim radom i suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem, Dubrovačkim ljetnim igrama i drugima trajno obilježio i pridonio hrvatskoj kazališnoj sceni. Publika i danas ima snažna sjećanja na prepoznatljivu Tomaževu estetiku i kazališni jezik, a umjetnici koji su imali prilike raditi s njim sjećaju se njegovog vizionarstva te jedinstvenog procesa izgradnje kazališnog narativa i slike u upečatljive, zaokružene te uvijek nove cjeline.

O fotografijama Aljoše Rebolja, dio kojih ćete imati priliku vidjeti u ovoj izložbi, Tomaž je u Madridu u srpnju 2010. godine zapisao

"Što osvjetljava naše snove koji se odvijaju u potpunoj tami, zatvoreni iza naših očiju? Sjećanje na svjetlost koje više nema, ili svjetlost budućnosti koju posudimo kao avans protiv sutrašnjega dana koji tek treba svanuti?

Vidiš trenutke koji bi bili izgubljeni u vremenu kao suze na kiši da ih nisi ulovio u pravom, svetom času i isklesao ih u slike – arhetipske, praiskonske slike koje obitavaju u mom kazalištu. Slike koje nikad prije nismo vidjeli. Heksagram trenutka. Uvida u centar vremena. Entitet vremena u kazališnom prostoru postaje: vrijemeprostorkazalište, vrijemeprostor ekstrahirane matrice, čist čin koji u utjecajima emotivnih stanja otkriva mirnoću u pokretu, a u mirnoći trajni pokret. Tijelo daje konture profilu vremena. Mi nismo jedini koji gledaju u oči ove nepokolebljive prošlosti i budućnosti. Vrijeme sjećanja. Slike misli u pokretu, prenosive u vječnost.

Povratnost, trenutni prekidač, bljesak. Svijet kao utjelovljenje. Dijagnoza trenutka. Skeniranje pogleda. Čekaonica sjećanja. Poezija odlaska. Umjetnost putovanja. Metamorfoze. Metempsihoze. Mutacije.

Tvoje fotografije, tvoje “skulpture vremena” ispred nas su slike iz kozmičke matrice, sjećanja na možebitnu budućnost, pejsaži aktivnih misli koje nevjerojatnom brzinom putuju kroz zrak – nijemi zrak, sastavljen od slika. Fotografiraš svijet kojeg poznaješ, fotografiraš svijet kojeg stvaraš. Tvoje vrijeme i tvoja sjećanja teku, jedno u drugo. U fotografije stvarnosti koje postaju Kazalište."


Pozivamo Vas da prilikom otvorenja ili do 25. svibnja posjetite te popratite ovu izložbu. 


Realizaciju izložbe su svojom podrškom omogućili Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, Web2Print, Printera i Pandur Theaters.Za sva pitanja, intervjue s organizatorima ili autorom, molimo javite se na arterarij@gmail.com ili 0953935822.